Brouwerij tHuis is in 2016 gestart als zeer kleinschalige interne brouwerij van lunchroom Het Raadhuis in Schipluiden. Begonnen met het brouwen van de Raadhuis Tripel als eigen huisbier. Door het grote succes van dit bier is het assortiment al snel uitgebreid met 7 andere huisbieren, waaronder een blond, amber, IPA, bock en zomerbier.
Met de 50 liter brouwketel groeide de brouwerij, toen nog brouwerij Het Raadhuis, snel uit zijn inpandige jasje. In 2017 zijn wij begonnen met het uitwerken van plannen voor een externe brouwerij. De naam van de brouwerij is toen,om toekomstige verwarring te voorkomen, gewijzigd in Brouwerij tHuis.
Hiervoor hebben wij van een brouwerij uit Brabant een 300 liter brouwinstallatie overgenomen.
Sinds februari 2020 hebben wij in Den Hoorn, 2 km van de lunchroom, de deuren geopend van de nieuwe brouwerij met Schenkhuis.
Nadat wij enkele jaren hebben gebrouwen met onze Speidel-brouwmeister zijn wij op zoek gegaan naar een grotere variant om door te kunnen groeien.
Zo zijn wij uitgekomen bij brouwerij Laarbeek in Aarle-Rixtel. Zij verkochten hun zelfbouw installatie van 300 liter om door te kunnen groeien naar de 1000 liter. Zij hebben de ketel opgebouwd uit RVS onderdelen die eerder werden gebruikt voor het maken van kaas.
Sinds 2018 brouwen wij met deze installatie. Het betreft een installatie volgens het RIMS (Recirculating Infusion Mash System) principe. Bij dit systeem maisch, kook, whirlpool en koel je in één ketel. De mout wordt toegevoegd en verwijderd door middel van een losse moutpijp met onder en boven een filterplaat. Na het maischen verwijderen wij de moutpijp en spoelen wij deze uit, zodat wij verder kunnen gaan met het koken.
Nadat het bier is teruggekoeld wordt deze overgepompt naar één van de vijf vergistingstanks. Deze zijn net als de ketel hergebruikt uit de zuivelindustrie. Het zijn tanks waarin de smaken voor de vla en yoghurt soorten werden opgeslagen.
Brouwerij tHuis startte ooit met een hobby van de gebroeders Jos en Wim Schoenmakers. Helaas heeft Wim de keuze moeten maken om in de nieuwe brouwerij een stapje terug te nemen. Achter de schermen blijft hij een erg betrokken man!
Jos heeft ondertussen van zijn hobby zijn beroep kunnen maken toen Mark, zijn zoon, samen met Mariska de brouwerij tilde naar een nieuw niveau. Een eigen locatie voor de brouwerij, met een sfeervol Schenkhuis. Daarbij is Alex nu ook aangesloten!
Met z'n drieen zijn Jos, Mark en Alex op dit moment verantwoordelijk voor de bieren van recept tot een vers getapt glas. Met geduld, passie en op modern-ambachtelijke wijze brouwen zij jullie bieren.
*
Brouwerij tHuis is opgericht als een belevingsbrouwerij. Dat wil zeggen dat al onze bieren in onze eigen brouwerij worden gebrouwen, dat het bier voornamelijk wordt gebrouwen om gedronken te worden in het proeflokaal zelf en dat wij jullie super graag mee nemen in het verhaal achter onze bieren door middel van rondleidingen, maar in de toekomst ook zeker door middel van workshops.
Daarnaast zijn wij een lokale brouwerij welke zijn producten voornamelijk verspreid binnen het (Midden-) Delfland en het Westland.
Het brouwproces is een intensief proces waarbij wij altijd de uitdaging zoeken om de gebruikte energie te beperken en zo min mogelijk liters water per liter bier te verbruiken. 33 zonnepanelen op het dak en het actief hergebruiken van koelwater zijn hier al een goed voorbeeld van.
Daar waar mogelijk werken wij zo veel mogelijk met lokale producenten van ingrediënten. Zo werken wij samen met lokale hop producenten en gebruiken wij lokale honing voor onze BijZonder-bier. Wij staan altijd open voor nieuwe ideeën die kunnen leiden tot het samenwerken met een nieuwe lokale producent!