Skip to content

biervanthuis.nl

  • De Brouwerij
  • De Biersoorten
  • Het Schenkhuis
  • Contact

De Brouwerij

 

Geschiedenis

.

.

.

.

.

.

 

De Brouwinstallatie

.

.

.

.

.

.

 

De Brouwers

.

.

.

.

.

.

 

Visie

.

.

.

.

.

.

  • De Brouwerij
  • De Biersoorten
  • Het Schenkhuis
  • Contact

Geschiedenis

 

Brouwerij tHuis is in 2016 gestart als zeer kleinschalige interne brouwerij van lunchroom Het Raadhuis in Schipluiden. Begonnen met het brouwen van de Raadhuis Tripel als eigen huisbier. Door het grote succes van dit bier is het assortiment al snel uitgebreid met 7 andere huisbieren, waaronder een blond, amber, IPA, bock en zomerbier.

 

Met de 50 liter brouwketel groeide de brouwerij, toen nog brouwerij Het Raadhuis, snel uit zijn inpandige jasje. In 2017 zijn wij begonnen met het uitwerken van plannen voor een externe brouwerij. De naam van de brouwerij is toen,om toekomstige verwarring te voorkomen, gewijzigd in Brouwerij tHuis.

 

Sinds februari 2020 hebben wij in Den Hoorn, 2 km van de lunchroom, de deuren geopend van de nieuwe brouwerij met Schenkhuis. Een heerlijke plek met een mooie biertuin en een geweldig proeflokaal met uitzicht op de brouwinstallatie.

 

Wil je meer weten over de stappen die wij met onze brouwinstallatie hebben doorlopen, kijk dan zeker even bij het kopje brouwinstallatie.

 

 

De Brouwinstallatie

 

 

In 2016 zijn wij op kleine schaal begonnen als nanobrouwerij boven onze de lunchroom, Het Raadhuis in Schipluiden. We brouwden in die tijd met een met onze Speidel-brouwmeister van 50 liter. Nadat wij hier enkele jaren mee hebben gebrouwen zijn wij op zoek gegaan naar een grotere ketel om door te kunnen groeien.

 

In  2018 zijn wij gaan brouwen met een iets grotere brouwinstallatie van 3 hl per batch. Dit betrof een zelfgebouwde installatie volgens het RIMS (Recirculating Infusion Mash System) principe welke wij konden overnemen van een brouwerij in Aarle-Rixtel. Bij dit systeem, welke was opgebouwt uit oude zuivelinstallaties maisch, kook, whirlpool en koel je in één ketel. De mout wordt toegevoegd en verwijderd door middel van een losse moutpijp met onder en boven een filterplaat. Na het maischen verwijderen wij de moutpijp en spoelen wij deze uit, zodat wij verder kunnen gaan met het koken.

 

 

In 2025 hebben wij een volgende stap kunnen maken en een brouwinstallatie overgenomen van een brouwerij uit Breda. Deze installatie van maximaal 7,5 hl per batch werkt met drie verschillende ketels.

 

 

 

De heet water tank is voor het verwarmen van het brouwwater. Deze schakelen we een avond voor het brouwen in zodat we 's morgens na het schroten direct kunnen starten met brouwen.

In de Maischketel en tegelijk ook de filterkuip worden het hete water en de geschrote mouten samengevoegd tot een mooi beslag. Het roerwerk in deze ketel zorgt voor het mengen en de filterplaten op de bodem zorgen er voor dat de wort word gescheiden van de bostel.

Hierna gaan we de wort verpompen naar de kookketel. Hierin koken we de wort, afhankelijk van het recept een tijd. We voegen hier hop aan toe en soms ook verschillende kruiden.

 

 

De Brouwers

 

Brouwerij tHuis startte ooit met een hobby van de gebroeders Jos en Wim Schoenmakers. Helaas heeft Wim de keuze moeten maken om in de nieuwe brouwerij een stapje terug te nemen. Achter de schermen blijft hij een erg betrokken man!

 

 

Jos heeft ondertussen in 2018 van zijn hobby zijn beroep kunnen maken toen Mark, zijn zoon, samen met Mariska de brouwerij tilde naar een nieuw niveau. Een eigen locatie voor de brouwerij, met een sfeervol Schenkhuis in Den hoorn.

Hier hebben we de echte local, Alex leren kennen, hij heeft met eigen handen geholpen deze nieuwe brouwerij op te bouwen en is sinds dien ook veelvuldig als brouwer te vinden in de brouwerij.

In 2025 is Laura aangesloten als nieuwe brouwster in opleiding. Zij leert hier alle ins en outs over het brouwvak en werkt tevens in het proeflokaal.

 

Met z'n vieren zijn Jos, Mark, Alex en Laura op dit moment verantwoordelijk voor de bieren van recept tot een vers getapt glas. Met geduld, passie en op modern-ambachtelijke wijze brouwen zij jullie bieren.

*

 

 

 

Visie

 

 

Brouwerij tHuis is opgericht als een belevingsbrouwerij. Dat wil zeggen dat al onze bieren in onze eigen brouwerij worden gebrouwen, dat het bier voornamelijk wordt gebrouwen om gedronken te worden in het proeflokaal zelf en dat wij jullie super graag mee nemen in het verhaal achter onze bieren door middel van rondleidingen en of een bierbeleving.

 

Bij een bierbeleving gaan we met jullie groepje van 2 tot 20 deelnemers aan de slag met alle ingrediënten welke wij in bier kunnen vinden. Jullie bepalen welke wort we gaan brouwen en samen zoeken we tot op de bodem uit wat hier allemaal in gaat.  Hierbij komen bijna alle stappen van het brouwproces aan bod, we gaan schroten, maischen, koken en het toevoegen van Hop en Kruiden. Helaas moeten we de stap van het vergisten van de wort alleen overslaan, dit neemt namelijk weken in beslag.

 

 

Daarnaast zijn wij een lokale brouwerij welke zijn producten voornamelijk verspreid binnen het (Midden-) Delfland en het Westland.

 

 

Het brouwproces is een intensief proces waarbij wij altijd de uitdaging zoeken om de gebruikte energie te beperken en zo min mogelijk liters water per liter bier te verbruiken. 33 zonnepanelen op het dak en het actief hergebruiken van koelwater zijn hier al een goed voorbeeld van.

 

 

Daar waar mogelijk werken wij zo veel mogelijk met lokale producenten van ingrediënten. Zo werken wij samen met lokale hop producenten en gebruiken wij lokale honing voor onze BijZonder-bier. Wij staan altijd open voor nieuwe ideeën die kunnen leiden tot het samenwerken met een nieuwe lokale producent!